Elpriserne er på himmelflugt i år, og der er mange, der ønsker at finde ud af, hvordan man sænker sin elregning. Der er flere ting, man kan gøre for at sænke sin elregning. Først og fremmest kan man sikre sig, at man har den rigtige elaftale. Der er mange forskellige elaftaler på markedet, og det kan være svært at vælge den rigtige. Det er en god idé at sammenligne elpriser, så man finder den elaftale, der passer bedst til ens behov.

Du kan ændre dine vaner der kræver elektricitet

Når man har fundet den rigtige elaftale, kan man begynde at se på, hvordan man kan ændre sine vaner, så man bruger mindre el. Der er mange små ting, man kan gøre for at bruge mindre el. For eksempel

Sluk for lyset, når du forlader et rum. I modsætning til mange andre ressourcer, så bliver elektricitet ikke bedre af, at man bruger den hele tiden. Tværtimod. Så sluk lyset, når du går ud af et rum. Det giver både en besparelse på elregningen og er godt for miljøet.

Sluk for computeren, når du er færdig med at bruge den. Der er ingen grund til at have en computer kørende hele tiden, hvis man ikke bruger den. Så sluk den, når du er færdig med at bruge den. Det giver også en besparelse på elregningen.

Vask tøj ved lavere temperaturer. Det er unødvendigt at vaske tøj ved høje temperaturer i nyere vaskemaskiner. En almindelig kulørt vask, der før blev vasket ved 40 grader, kan nu sagtens blive rent ved 30 grader og i nogle maskiner endda ved 20 grader. Dette sparer masser af energi.

Brug en elkedel, når du skal koge vand. At have komfuret tændt er unødvendigt, for det tager meget længere tid at koge vand på en gas- eller keramisk komfur. Så brug i stedet en elkedel, der er langt hurtigere.

Skift alle dine pærer til energisparepærer. De fleste steder kan man købe energisparepærer til samme pris som almindelige pærer. Og selv om de koster lidt mere i indkøb, så tjener de sig hurtigt hjem igen, fordi de holder længere og bruger mindre strøm.

Sluk for elapparater, der ikke bliver brugt. Dette gælder især for computere, fjernsyn og andre apparater, der bruger meget strøm. Når de er slukkede, så sluk også for strømforsyningen til dem, så de ikke stadig ligger og bruger strøm.

Installér en varmepumpe. Den kan bruges til at varme både op og ned, og den er meget energieffektiv. En varmepumpe er især godt egnet til et hus, der i forvejen er godt isoleret.