Indeklimaet har generelt stor betydning for vores velvære og sundhed, og det er derfor noget, der bør tages alvorligt – både derhjemme og på arbejdspladsen. I denne artikel har vi samlet 4 gode råd til, hvordan du kan sikre et godt indeklima derhjemme.

Luft ud tre gange dagligt

Udluftning er vigtigt, især når vi bruger meget tid derhjemme med at lave mad, træne, lege og tænde stearinlys. Uden udluftning bliver luften nemlig tung og forurenet af diverse partikler – og det kan føre til træthed, hovedpine og dårlig nattesøvn, og det kan også give en høj luftfugtighed, som kan føre til skimmelsvamp. Du bør derfor prioritere at lufte ud med gennemtræk minimum én gang, men gerne to til tre gange, hver eneste dag. Faktisk er det nok med udluftning i bare 5 minutter ad gangen, hvis bare du sikrer, at der er gennemtræk.

Vælg den rette opvarmningsmetode

Nogle opvarmningsmetoder er evigheder om at varme et rum op, og det er f.eks. tilfældet, når vi taler radiatorer. Hvis du gerne vil have jævnt varme i rummet på ingen tid, bør du i stedet vælge gulvvarme. Elgulvvarme er nemt at installere – endda ovenpå et eksisterende gulv – og det koster faktisk slet ikke det helt store, hvis du gør det selv. Det giver en jævn varme i rummet på meget kort tid, så du behøver faktisk slet ikke at have varmen tændt så længe ad gangen. Vi anbefaler dog her, at du investerer i el gulvvarme termostater, så du nemt kan skrue op og ned efter behov.

Gør rent og støvsug ofte

God rengøring fremmer det gode indeklima. Det har f.eks. især betydning for luftens kvalitet. Dårlig luft kn give symptomer som irritation i øjne, næse og luftveje, infektioner i luftveje, træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær – og det skyldes især støv i luften. Det er derfor en god idé at støvsuge minimum to gange om ugen, gerne mere hvis man har husdyr – og tørre støv af minimum én gang om ugen.

Begræns fugt

Skimmelsvamp og husstøvmider, der kan forårsage f.eks. astma og allergi, er afhængige af fugt. Du bør derfor prioritere at minimere fugten i boligen. Det kan du gøre ved at lufte grundigt ud efter du har lavet mad og efter du har været i bad, lade være med at tørre tøj indendørs og holde en minimumstemperatur på 17-18 grader i alle rum i boligen.